» » Нова українська школа: що чекає на першачків Одеської області?

Нова українська школа: що чекає на першачків Одеської області?


Студенти Балтського педагогічного училища відсвяткували свій випускний – вони навчалися за програмою для вчителів і вже з осені стануть педагогами початкових класів. У вересні в Одеській області на свій перший урок підуть 27 тисяч дітей. Їх портфелі не будуть переповнені підручниками, а буденний клас перетвориться у простір з ігровими зонами. Це реформа Нової української школи у дії. Повномасштабно її розгорнуть у наступному навчальному році. 

Геть ідеальну тишу на уроках
Особливістю нової школи стане оновлена роль учителя. Тепер він не суворий керівник, а товариш та ментор, який вчить дітей спілкуватися у групах, вільно висловлювати думки та емоції, критично мислити, вирішувати конфлікти й, навіть, помилятися. Адже помилка — привід для розвитку, а не осуду. Оцінок як таких у першачків не буде, їх замінять словесні заохочення: від «молодець» до «старайся». Негативні судження і сувора критика — під забороною.

 

У нових класах не може бути понад тридцять учнів — педагог повинен розкривати потенціал кожної дитини, а не підганяти всіх під єдиний стандарт. Важливою є і відмова від постійного сидіння за партою. Тепер учитель за гарної погоди може провести заняття просто неба. А втомлена посеред уроку дитина має можливість перепочити на подушках, і ніхто не скаже їй повертатись за парту. Більше немає скам'янілої навчальної програми, від якої педагогу не можна «відійти» ані на крок — учитель може привносити в уроки нове, подовжувати одну тему, якщо вона складно дається дітям і залишати менше часу на іншу, якщо вони засвоїли її досить швидко.

Нова українська школа: що чекає на першачків Одеської області?

 

Уміння застосовувати знання на практиці

Нова українська школа — це школа компетентностей. У першому класі немає «домашки», але можуть бути завдання на розвиток. Наприклад, такі, що передбачають роботу у парах (за згодою батьків). Актуальна задача — навчити дитину соціальних навичок, а не просто передати їй фактичні знання. День для першокласників починається з ранкової зустрічі — учні сідають у коло навпроти один одного, діляться враженнями та коментують почуте. Така бесіда має налаштувати на продуктивну атмосферу. Кожен тиждень — тематичний. Одну тему — від театру до світу звірів — розглядатимуть на математиці, читанні та уроці «я пізнаю світ». Це дозволяє дітям бачити явища цілісними, вибудовувати логічні зв'язки та розуміти, як отримані знання застосовуються у реальному житті.

 

Новий простір

У класах НУШ буде декілька зон: простір з партами, зона з настільними іграми, місця зі стендами для діаграм та творчих робіт учнів. Також тут з’являться зона художньої діяльності, куточки живої природи, де діти зможуть проводити досліди (наприклад, пророщувати зерно). Важливо, щоб у малечі була й зона відпочинку — з килимками для сидіння та подушками.

 

Хто вони — вчителі Нової української школи?

В Одеській області цього року 250 студентів трьох педагогічних училищ — Балтського, Одеського та Білгород-Дністровського — навчалися за новим стандартом. Випускники цих навчальних закладів вже восени стануть педагогами Нової української школи. Підвищення кваліфікації проходили й вчителі «старої школи». Наступного року, за словами голови Одеської ОДА Максима Степанова, планується ввести програму навчання за новим стандартом для студентів Південноукраїнського національного педагогічного університету імені Костянтина Ушинського в Одесі. Йдеться про майбутніх викладачів старших класів Нової української школи у регіоні.

Діана Хрущова



Вам будет интересно:

Наверх